Pijn en lymfoedeem


Pijn

Veel patiënten ervaren pijn tijdens en na de behandeling tegen kanker. Pijn is een alarmsignaal. Het is een signaal om rust te nemen en zo te herstellen van weefselschade die is ontstaan door een operatie of trauma. We maken onderscheid tussen acute en chronische pijn. Acute pijn is de pijn kort na de operatie of het trauma. Hierbij geeft uw lichaam bijvoorbeeld aan een bepaalde beweging niet te maken om zo rust te geven aan het gebied wat moet herstellen. Pijn die langer dan 3 maanden aanwezig is noemen we chronische pijn. (Dit betekent niet dat de pijn blijvend is.) De mate van pijn en het patroon van pijn zijn bij iedereen anders, maar de gevolgen van leven met pijn kunnen verstrekkend zijn. Zeker als u uw ziekte achter u wilt laten, is het lastig als u er constant aan herinnerd wordt.  Gelukkig zijn er manieren om de pijn te verminderen, maar ook om beter met pijn om te kunnen gaan.

Wij hebben een folder samengesteld met daarin meer informatie over pijn bij kanker en een overzicht van de behandelingen die wij bieden. U kunt deze folder hier downloaden. De folder is ook verkrijgbaar bij onze vestigingen. 

 

 

Ondersteuning bij Pijn

 

Lymfoedeem

Wie last heeft van zwelling of pijnklachten of beide na de behandeling van kanker, of wie een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid heeft, heeft waarschijnlijk oedeem. Deze aandoening kan goed behandeld worden en u kunt gewoon actief blijven. Oedeem kan het gevolg zijn van een operatie, van bestraling, van hormonen of van chemotherapie.
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit manuele lymfedrainage, een massagetechniek om het vocht af te voeren. Andere behandelmogelijkheden zijn compressietherapie, lymftaping, littekenbehandeling en oefentherapie. Daarnaast geeft een oedeemtherapeut voorlichting en leert hij u de oedeem zelf onder controle te houden.

 

Zorgdisciplines